Tornien taisto

Tornien taisto on kaikille linnuista kiinnostuneille suunnattu tapahtuma. Sen järjestää BirdLife Suomi. Tässä leikkimielisessä kilpailussa asetutaan lintutorniin, josta pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta eri lintulajia kahdeksan tunnin aikana. BirdLife Suomen järjestämän kilpailun tarkoituksena on tehdä lintuharrastusta tutuksi ja saada lisää harrastajia mukaan toimintaan. Tornien taistoon osallistuvat maksavat pienen osallistusmaksun. Maksuilla tuetaan Suomen lintujen suojelutyötä. Tornien taisto järjestetään joka vuosi toukokuun alussa. Kuka tahansa halukas voi osallistua siihen.

Tornien taistoon joukkueittain

Tornien taistoa ei suinkaan käydä yksin, vaan kyseessä on joukkueille suunnattu kilpailu. Joukkueeseen kuuluu 3–8 henkilöä. Lintujen etsimisessä saa kuitenkin käyttää myös ulkopuolista apua, eli vinkkien kysyminen ei ole kiellettyä. Kilpailualue on tarkkaan rajattu. Jokainen joukkue valitsee itselleen lintutornin, josta bongauksia tehdään. Ainoastaan tuosta tornista bongatut lintulajit lasketaan mukaan kilpailuun. Torniksi hyväksytään kiinteä lintutorni, lintulava, vesitorni, hyppyrimäen torni, lennonjohtotorni ja näkötorni. Asuinrakennuksen katto sen sijaan ei käy. Rakennelman on siis oltava kiinteä torni, jotta se voidaan hyväksyä bongauspaikaksi.

Jotta lintulaji voidaan hyväksyä mukaan tuloksiin, vähintään kahden joukkueen jäsenen tulee tunnistaa laji. Kesytettyjä ja tarhattuja lintuja ei hyväksytä. Ainoastaan vapaina elävät linnut käyvät. Joukkueet eivät saa käyttää pillejä tai muita teknisiä houkuttimia. Kun aika on kulunut umpeen, BirdLife Suomi laskee jokaisen joukkueen tulokset ja ilmoittaa kilpailun voittajan noin viikon kuluttua kilpailun päättymisestä. Kilpailussa ei ole varsinaisia palkintoja, mutta kaikkien joukkueiden kesken arvotaan BirdLife Suomen Lintuvarusteen lahjakortti.

Vuorot on hyvä jakaa joukkuekavereiden kesken

Koska joukkueessa on monta jäsentä ja kilpailuaika on niinkin pitkä kuin kahdeksan tuntia, on joukkueen hyvä tehdä vuoronjakoa jäsenten välillä. Jokaisella jäsenellä tulisi olla ajat, jolloin juuri hänen vastuullaan on tarkkailla ympäristöä. Tauolla olevat jäsenet voivat nauttia esimerkiksi puhelimen tarjoamasta viihteestä pelaamalla kolikkopelejä osoitteessa https://slots-online.fi ja rentoutua hieman. Tornien taisto ei siis missään nimessä ole kilpailu, jossa joukkueen jokaisen jäsenen on bongattava lintuja koko ajan. Se on samalla myös hauskanpitoa ja luonnossa olemisesta nauttimista. Pitää muistaa, että kyseessä on leikkimielinen kilpailu.

Kilpailun jälkeen voi jatkaa yhteistä illanviettoa muiden samanhenkisten kavereiden kanssa. Tornien taisto on siis hyvä keino saada myös uusia ystäviä lintuharrastajien joukosta.