Sään vaikutus lintujen elämään

Sää vaikuttaa suuresti lintujen elämään monessakin mielessä. Suomen neljä vuodenaikaa tuovat omat haasteensa linnuille. Kesän kuumuus saa linnut etsimään ruokaa ja vettä ahkerammin. Kesällä kuoriutuvat poikaset tarvitsevat runsaasti ravintoa, joten ihmisten ei kannata unohtaa myöskään kesäsyöttöä. Kuumilla helteillä luonnon eläimiä on hyvä muistaa laittamalla matalia vesikulhoja ympäri pihaa. Näin linnut ja muutkin eläimet saavat nopeasti vettä juodakseen.

Talvi voi olla purevan kylmä erityisesti pohjoisessa. Lintujen talviruokinta pelastaa monen linnun elämän. Samoin linnunpönttöjen merkitys kasvaa talvisin. Pönttöihin on hyvä laittaa runsaasti pehmikettä, jotta linnut pysyvät lämpiminä myös kovilla pakkasilla. Sama pätee kesään siinä mielessä, että jos linnut munivat munat paljaalle puupinnalle, voivat ne jäätyä yön aikana. Ihmiset voivat auttaa lintuja rakentamalla runsaasti linnunpönttöjä eri lintulajeille ja ruokkimalla lintuja säännöllisesti. Ruokkimista ei missään nimessä saa lopettaa yllättäen, sillä linnut oppivat ruokapaikat ja luottavat siihen, että ruokaa on aina tarjolla.

Sään vaikutus lintujen muuttoon

Muuttopuuhissa olevat linnut hyödyntävät myötätuulta aina, kun se vain on mahdollista. Sade, tuuli ja sumu vähentävät todistetusti muuttoaktiivisuutta. Lämpötila sen sijaan ei ole keskeisessä osassa, sillä linnut voivat muuttaa myös kylmemmillä säillä. Jotkut lintulajit hyödyntävät nousevia ilmavirtauksia. Ilmavirtausten mukana liitävät linnut säästävät paljon energiaa muuttomatkallaan, sillä ne kulkevat tuulten mukana. Tuulen suunta vaikuttaa osaltaan myös lintujen muuttoaktiivisuuteen. Jos tuulen suunta on oikea, voidaan havaita suurten lintumäärien liikkuvan yhtä aikaa. Kun tuulen nopeus on yli 16 m/s, ei muuttolintuja juuri liiku, sillä voimakas tuuli vaikuttaa lentoonlähtöön.

Sumu estää muuttolintujen muuttamista sen vuoksi, että linnut haluavat aina säilyttää näkyvyyden parven muihin lintuihin. Ne haluavat myös pystyä tarkkailemaan ilmatilaa mahdollisten petojen varalta ja nähdä maanpinnan lentäessään. Kova sumu estää tämän, joten kovalla sumulla linnut eivät lähde liikkeelle. Sama pätee sateeseen, sillä rankka sade estää näkyvyyden. Sateen aikana linnut hakeutuvat suojaan ja keskeyttävät muuton siksi ajaksi, kunnes näkyvyys ja lento-olosuhteet ovat jälleen paremmat. Sää vaikuttaa siis olennaisesti siihen, milloin linnut lähtevät taittamaan matkaa.