Näin voit aloittaa lintuharrastuksen

Lintuharrastus on edullinen ja hauska harrastus. Välineiksi aloittelijalle riittävät kiikarit ja lintukirja. Muuten luonnossa oleminen ei maksa mitään ja on kaiken lisäksi vielä terveellistä. Lintuharrastusta pystyy harrastamaan milloin ja missä vain. Lintuja löytyy joka puolelta maailmaa, joten uusia lintuja voi bongata missä tahansa. Lintujen runsaan määrän ja monien eri lajien vuoksi linnut ovat suosituin luontoharrastuskohde.

Lintuharrastus voi tarkoittaa melkein mitä tahansa lintuihin liittyvää. Harrastaja voi rakentaa linnunpönttöjä eri lajeille. Joku toinen taas huolehtii linnuista ruokkimalla niitä talvisin. Jotkut harrastajista kiertävät luonnossa bongaten petolintuja, toiset tutkivat lintujen muuttoaikoja. On myös heitä, jotka valokuvaavat eri lintulajeja ja yrittävät bongata aina uuden lajin.

Lintuharrastajat haluavat vain parasta linnuille, joten he liikkuvat luonnossa luontoa ja sen eläimiä kunnioittaen. Sen lisäksi harrastajat antavat linnuille pesimärauhan, eivätkä koskaan mene liian lähelle pesiä ja poikasia. Harrastajat auttavat myös hahmottamaan ympäristön tilan muutoksia. Harrastaja nimittäin voi tehdä havaintoja, joiden perusteella tiedetään tarkalleen lintujen muuttopäivä ja se, kuinka suuri kanta kutakin lintulajia pesii maassaamme. Harrastajien havaintojen mukaan on mahdollista suojella lintuja, jos jonkun lajin kanta alkaa olla vähenemään päin.

Alkuvaiheessa suositaan hidastempoista retkeilyä

Kun lintuharrastus tuntuu itsestä kiinnostavalta, on harrastus mahdollista aloittaa vaikka heti. Monet järjestöt järjestävät erilaisia retkiä, joiden aikana bongataan lintuja ja tutustutaan niiden elinympäristöön. Toisaalta harrastuksen voi aloittaa myös kokonaan itse. Luonnossa voi samoilla kaikessa rauhassa ja tutkia eri lintulajeja. Lajeja voi tunnistaa lintukirjan kanssa. Kirjaa selailemalla oppii kuin itsestään eri lajeista ja niiden elinympäristöstä sekä elintavoista. Kun tutuimmat lajit on bongannut, voi alkaa suunnittelemaan harvinaisempien lajien bongaamista.

Lintuharrastus vie helposti mukanaan. Ensimmäisenä vuotena aika menee uusien lajien opettelemiseen. Seuraavana vuonna linnut alkavat kuitenkin tulla pian tutuksi, joten harrastuksessakin pääsee uudelle tasolle. Kun harrastus alkaa kiehtomaan enemmän, on aika hankkia lisää varusteita. Paremmat kiikarit tulevat tarpeeseen, kun lintuja halutaan bongata esimerkiksi kaukana merellä. Sen lisäksi myös kameran ostaminen on järkevää, sillä siten voi ottaa kuvia bongaamistaan lintulajeista.