Kevätmuuton tarkkailu kaupungissa

Lintuharrastusta varten ei aina tarvitse lähteä kauas metsään. Lintuja voi nimittäin tarkkailla myös kaupungissa. Linnut ovat levittäytyneet joka puolelle maailmaa, joten harrastus ei ole sidottu ainoastaan tiettyihin aikoihin tai paikkoihin. Monista Suomen kaupungeista löytyy lintutorneja, joissa voi bongata lintujen kevätmuuttoa tai lähtöä etelään. Lintutornien lisäksi havaintoja voi tehdä vaikka omalla kotipihalla. Kaupungeissa myös puistot ovat hyviä paikkoja tarkkailla lintuja ja niiden elämää. Helsingissä Kaivopuisto kuuluu monen suosikkeihin.

Kun kalalokki ja harmaalokki saapuvat kaupunkiin, voi harrastaja tietää kevään tulleen. Lokkien saapuminen on nimittäin yksi varhaisimmista kevään merkeistä, sillä suurin osa lokeista muuttaa elokuun ja joulukuun välillä Itämeren eteläisiin osiin talvehtimaan. Takaisin ne palaavat joko maaliskuun loppupuolella tai huhtikuun alussa. Osa lokeista talvehtii Suomen merialueilla, sillä esimerkiksi Helsingin edustalla meri on auki ympäri vuoden.

Mitä välineitä kevätmuuton tarkkailemiseen tarvitaan?

Kevätmuuton tarkkailua varten jokaisen lintuharrastajan on syytä hankkia itselleen kiikarit ja lintukirja. Myös päiväkirja on hyvä olla olemassa, sillä siihen voi merkitä, missä ja milloin lintuja on tavannut. Kun päiväkirjaa pitää vuodesta toiseen, on mahdollista seurata samalla myös maailman muuttumista. Linnut reagoivat ensimmäisinä maapallon muutoksiin, kuten nyt vaikkapa ilmastonmuutokseen. Jos sääolot ovat tavallista lämpimämmät, linnut palaavat Suomeen aikaisemmin kuin normaalisti. Leutoina talvina linnut eivät välttämättä lähde ollenkaan talvehtimaan muualle. Sen vuoksi esimerkiksi Suomessa talvehtiva lokkikanta on kasvanut vuosi toisensa jälkeen. Talven keskilämpötilan kohoaminen vaikuttaa hyvin suuresti myös lintuihin.

Kiikareita on moneen lähtöön. Ammattitason kiikarit hyvällä zoomilla voivat maksaa useita satoja euroja. Lintuharrastaja pärjää kyllä edullisemmillakin kiikareilla. Tärkeää on, että zoomia on edes hieman, jotta lintuja pystyy tarkkailemaan vähän kauempaakin. Lintukirja on hyödyllinen väline siinä mielessä, että joitakin lintulajeja voi olla hankala tunnistaa. Näin käy monesti varsinkin harvinaisten lajien kohdalla. Aloittelija voi tarvita lintukirjan apua myös usein katukuvassa näkyvien lajien kohdalla, sillä joskus esimerkiksi tiaisissa on vain pieniä eroavaisuuksia. Onkin tärkeää, että harrastaja pystyy erottamaan lajit toisistaan. Lintuharrastuksen jatkuttua lajien tunnistaminen käy entistä helpommaksi.