Erilaiset linnunpönttöjen mallit

Linnunpönttöjä on moneen eri lähtöön. Kaikista tyypillisin on suorakulmainen laudoista rakennettu peruspönttö. Sen tärkeät mitat ovat pöntön sisäpuolen leveys, seinälaudan korkeus, lentoaukon halkaisija sekä lentoaukon etäisyys linnunpöntön yläreunasta katsottuna. Mitat vaihtelevat huomattavasti eri lintulajien mukaan. Esimerkiksi lentoaukon halkaisijan kohdalla pienimmät tiaiset tarvitsevat vain noin 2,6–2,8 cm reiän. Sen sijaan isokoskelon lentoaukon halkaisijan tulee olla 22 cm. Lähes kaikki lajit vaativat myös sen, että linnunpöntön pohjalle laitetaan valmiiksi pesänrakennusmateriaalia, kuten sahanpurua tai sammalta. Tavallinen suorakulmainen pönttö sopii lähes kaikille lintulajeille.

Tavallinen pönttö vaaka-asennossa sen sijaan soveltuu varpusille ja pikkuvarpusille Ne voivat toki kelpuuttaa tavallisen pystypöntönkin, mutta yleensä varpuset valitsevat pöntön, jonka pystysivu ei ole niin korkea. Näin varpusten on helpompi mennä pönttöön ja päästä sieltä pois.

Avoimet linnunpöntöt

Muutamat lintulajit vaativat avopöntön. Tällaisia lintulajeja ovat harmaasieppo, västäräkki, koskikara, tuulihaukka sekä hiiripöllö. Avopöntöt ovat kuutiomaisia pönttöjä, joissa etuseinä on vähintään puoliksi avoin. Pönttö sopii entistäkin paremmin tietyille lajeille, jos sen sivuseinämistä sahaa myös hieman pois. Mitä avoimempi pönttö on, sitä paremmin esimerkiksi tuulihaukka viihtyy pöntössä. Tuulihaukka ja hiiripöllö vaativat sen, että pöntön pohjalla on valmiiksi pesänrakennusainetta. Sen sijaan harmaasieppo, västäräkki ja koskikara tuovat itse sammalta ja muuta ainesta pesän rakennusta varten.

Puukiipijän ja tukkakoskelon erikoiset pöntöt

Puukiipijä ja tukkakoskelo ovat lintulajeja, jotka vaativat erikoisemmat pöntöt. Puukiipijälle rakennetaan kolmiomainen pönttö, jonka avoin takaosa asetetaan puuta vasten. Puukiipijän pönttöön on tehtävä lentoaukot molemmille puolille pönttöä. Tukkakoskelolle taas tehdään pönttö, joka asetetaan maahan. Kyseessä on maantasalla pesivä lintulaji. Pönttöön ei tule tehdä ollenkaan pohjaa, sillä tukkakoskelo hautoo munia maassa. Kulkuaukko on kuitenkin syytä tehdä toiseen nurkkaan, jossa tukkakoskelo saa pesimärauhan. Pöntön on hyvä olla noin 25 cm korkea, jotta linnulla ja poikasilla on sopivasti tilaa pöntössä.

Kaikenlaisia linnunpönttöjä tarvitaan, sillä siten voidaan parantaa lintujen mahdollisuutta pesimiseen. Suomessa on monia uhanalaisia lintulajeja, jotka tarvitsevat apua selvitäkseen. Linnunpönttöjen rakentaminen on hyvä, tehokas ja helppo keino auttaa näitä lajeja.